Donează pt. Așezământ

                    

Proiectele CBROM

Frați și surori în Hristos,

Mă bucur să vă pot scrie câteva rânduri cu prilejul expedierii adeverințelor de donație (Spendequittungen) pentru anul 2021, eliberate celor care aţi susținut financiar activitățile Centrului nostru Bisericesc. Vă mulțumesc tuturor celor care și în anul 2021, în ciuda restricțiilor și greutăților cauzate de pandemia de Covid-19, ne-ați fost alături.

 

  1. Să facem din greutăți un prilej de apropiere de Dumnezeu şi de oameni!

Restricţiile, schimbările şi turbulențele intervenite în viaţa noastră, sunt şi o provocare pentru noi la a depăşi o superficialitate a confortului şi la a gândi mai în profunzime lucrurile esenţiale care ne definesc. Reevaluăm astfel priorităţile din viaţa noastră, problematizăm în legătură cu identitatea noastră şi a copiilor noştri, în legătură cu relaţia cu cei din jur, cu apartenenţa la neamul şi ţara din care venim şi cu integrarea în cultura şi comunitatea în care ne găsim. Ne dăm seama de vulnerabilitatea şi perisabilitatea lucrurilor şi a sistemelor pământeşti. Ceea ce credeam a fi bine aşezat, vedem că se clatină sau chiar se răstoarnă. Războiul fratricid început de curând în Ucraina, între două popoare ortodoxe gemene, constituie pentru noi toţi încă un izvor de nelinişte, de îndoială şi teamă. Privind toate acestea, înţelegem că, aşa cum spunea Sf. Apostol Pavel, Hristos şi Învierea trebuie să fie baza, centrul şi sensul vieţii noastre. Este vorba nu de o credinţă prin care să dobândim confort şi comodităţi în această lume, ci de una care să ne schimbe viaţa, să ne orienteze spre a trăi pentru comuniunea de iubire veşnică cu semenii şi cu Dumnezeu, nu dorind mereu ceva pentru noi, ci fiind oameni pentru oamenii de lângă noi, cu responsabilitate în faţa veşniciei, cu încredere în purtarea de grijă a lui Dumnezeu, cu dragoste şi curaj.

  1. Anul trecut am început viaţa bisericească în Aşezământ.

Din darul lui Dumnezeu, lucrările de construcţie la Așezământ au continuat pe parcursul anului 2021, fiind în mare parte finalizate. În luna august a anului trecut mica (deocamdată) noastră obşte s-a mutat şi a început activitatea în Așezământ, iar de la Praznicul Adormirii Maicii Domnului a început săvârșirea sfintelor slujbe în Sala Crucilor, situată în subsolul bisericii. Anul acesta, vom săvârși pentru prima dată Sfintele Paşti în biserica noastră. Este un dar minunat al lui Dumnezeu, pentru care Îi mulţumim cu recunoştinţă şi bucurie şi pe care suntem chemaţi să-l punem în lucrare cu responsabilitate, dragoste şi hărnicie.

  1. Ce ne stă înainte?

Anul acesta, concomitent cu finalizarea lucrărilor de construcţie şi cu încheierea recepţiilor, avem de realizat mai multe acţiuni de dotare şi mobilare a spaţiilor, ca să poată fi utilizate conform destinaţiei lor. În această situaţie sunt spaţiile destinate lucrului cu copiii şi tinerii, biblioteca, spaţiile de cazare, magazinul, biblioteca, precum şi altele. Activitățile ce se desfășoară deja în toate aceste spaţii se derulează doar cu restrângerile impuse de lipsa dotărilor şi a mobilierului. De curând, am semnat contractul cu o firmă care să ne producă mesele necesare în Sala Crucilor. Cu toate aceste lucrări este necesar să ne grăbim şi din cauza inflaţiei şi a scumpirilor care cuprind toate domeniile. La exterior mai trebuie executate şi montate porţile, gardul de protecţie a rampei pentru cărucioare, care duce în biserică, precum şi alte amenajări. O firmă din Augsburg pregăteşte - benevol - capela pentru pictura în frescă, operaţiune care sperăm să poată fi efectuată în totalitate în toamna acestui an, astfel încât de sărbătoarea Nașterii Domnului să avem capela mănăstirii pictată. Aceasta ne ajută şi ca exerciţiu pentru lucrările de tencurire şi pictură a bisericii, care vor începe anul viitor. Momentan, pe lângă intervenţiile în finalizare la instalaţiile electrice, se lucrează şi la instalaţia de sonorizare şi transmisie video, care urmează a fi complet funcţională în luna aprilie. Bineînţeles că toate acestea, precum şi dotarea bisericii cu cele necesare slujirii implică costuri pe care sperăm să le putem acoperi cu implicarea Dumneavoastră, a tuturor. Vom anunţa, prin urmare, lucrările la momentul desfăşurării lor, solicitând susţinerea financiară necesară.

  1. Sfinţirea Altarului din Sala Crucilor – 11 septembrie 2022

În consultare cu ÎPS Mitropolit Serafim, am programat sfinţirea Altarului din Sala Crucilor, amânată deja de câteva ori, pentru 11 septembrie 2022. Sperăm şi ne rugăm să avem pace şi linişte, să nu existe restricţii care să împiedice acest lucru, şi să putem, împreună cu Înaltpreasfinţia Sa, cu Dumneavoastră, comunitatea CBROM şi cu cât mai mulţi prieteni şi susţinători ai ridicării Aşezământului, să ne bucurăm de binecuvântarea acestui moment. Sfinţirea bisericii va avea loc după ce se va finaliza pictarea acesteia, deci peste câţiva ani.

  1. Mulţumire şi Binecuvântare

Având în vedere toate acestea, stăm cu mulţumire în faţa lui Dumnezeu, pe Care Îl rugăm să ne ocrotească pe noi şi întreaga lume de răul pe care, din păcate, adeseori ni-l provocăm singuri. Împreună cu toţi ostenitorii Aşezământului, Vă mulţumim tuturor pentru implicarea care a dus la realizarea unei minuni, aici la München, minune de care se bucură toţi cei care participă la sfintele slujbe în Sala Crucilor, care se lasă uniţi prin activităţile care au loc la Aşezământ sau care au ocazia să ne viziteze. Vă invităm pe toţi cei care nu aţi avut încă ocazia s-o faceţi să veniţi să Vă bucuraţi de ceea ce ne-a binecuvântat şi ajutat Dumnezeu să realizăm. Pe El Îl rugăm să Vă binecuvânteze viața, familiile, prietenii, să Vă țină sănătoși, netulburaţi şi în pace, să Vă dăruiască înaintare în tot ce e bun şi frumos.

Împreună cu slujitorii şi colaboratorii de la Așezământ, Vă dorim tuturor sănătate, bucurie, împlinire şi mântuire!

Cu dragoste în Hristos, recunoștință, nădejde și binecuvântare,

Episcop vicar Sofian Brașoveanul