Donează pt. Așezământ

                    

Proiectele CBROM

×

Eroare

[SIGPLUS_EXCEPTION_SOURCE] Image source is expected to be a full URL or a path relative to the image base folder specified in the back-end but /2018/04/21.apr.Aubing is neither a URL nor a relative path to an existing file or folder.

Șantierul viitorului Așezământ Bisericesc Românesc din München s-a aflat în atmosferă de sărbătoare sâmbătă, 21 aprilie, când ÎPS Părinte Mitropolit Serafim și PS Părinte Episcop-vicar Sofian Brașoveanul, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, precum și numeroși credincioși români din München și din alte parohii din Germania și Austria au participat la o slujbă de mulțumire adusă lui Dumnezeu şi de binecuvântare a lucrărilor de construcţie.

Aceasta a marcat așezarea pietrei fundamentale, sfințită la 11 septembrie 2011 de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în peretele altarului viitoarei biserici a Aşezământului, care va avea hramurile „Înălțarea Sfintei Cruci” și „Sf. Ierarh Calinic de la Cernica”. La ceremonie au participat și înalte oficialităţi din Bavaria, precum și reprezentanți ai Statului Român.

Lucrările de construcţie la Aşezământul Bisericesc din Kastelburgstr. 84-88, 81245 München-Aubing, au fost reluate la scurtă vreme după Sărbătoarea Învierii Domnului și avansează conform graficului de execuţie. După efectuarea lucrărilor de la subsolul bisericii și al viitoarei reședințe episcopale, muncitorii de pe șantier au început ridicarea zidurilor bisericii. Cu nădejde că proiectul va fi dus la bun sfârșit, la 21 aprilie 2018, piatra fundamentală sfinţită de Patriarhul României în urmă cu șase ani și jumătate împreună cu hrisovul care documentează evenimentul de atunci au fost așezate de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Serafim împreună cu Preasfințitul Episcop-vicar Sofian Brașoveanul în în zidul absidei centrale a altarului bisericii.

După încheierea slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Serafim a adresat un cuvânt celor prezenți, în care a accentuat importanța unui asemenea proiect atât și pentru creștinii din München cât şi pentru creștinii ortodocși români din Diaspora. În continuare, Ierarhul s-a exprimat de o manieră foarte optimistă în ceea ce privește viitorul religios din Occident. Contrar multor așteptări, creștinismul nu se află în pericolul extincției ci dimpotrivă se definește a fi speranța societății de astăzi. Ierarhul a amintit și de funcționalitatea viitorului așezământ: „Pe locul acesta, ne străduim să zidim un Aşezământ mânăstiresc care să fie pentru toţi cei care-i vor călca pragul un loc de revigorare sufletească şi trupească. Ştim că spiritualitatea creştină şi cu deosebire cea ortodoxă este o spiritualitate impregnată de duhul monahal. De-a lungul istoriei, monahii, cu deosebire, au fost pentru creştinii din lume exemple de rugăciune şi de asceză, adică de luptă împotriva patimilor care degradează fiinţa umană. Scrierile lor, de un realism profund, sunt şi astăzi pentru credincioşi cele mai bune călăuze pe calea despătimirii şi dobândirii libertăţii în Duhul Sfânt.” ÎPS Sa a mulțumit Bisericilor Catolică și Evanghelică din München, care au sprijinit demersurile construcției încă de la cumpărarea terenului, Statului Român care a susținut financiar demararea lucrărilor, precum și tuturor credincioșilor care au contribuit și contribuie, după putere, la realizarea acestui complex bisericesc din capitala Bavariei.

Au luat cuvântul domnul Josef Schmid, vceprimar al oraşului München, doamna dr. Gabriele Rüttiger, directoarea departamentului Principii şi Strategie al Arhiepiscopiei Catolice de München şi Freising, dl. Consilier bisericesc Raphael Quant, referent al Bisericii Evanghelice pentru relații ecumenice cu Europa Răsăriteană, Excelența Sa, doamna Ramona Chiriac, Consulul General al României la München, precum și domnul consul dr. Iulian Costache, reprezentantul Ambasadorului României la Berlin. Printre invitații la acest eveniment s-au numărat și  Alteța sa Regală, Ducele Franz al Bavariei, mai mulți membri din Curatoriul pentru sprijinul construcției Așezământului, reprezentanți ai Bisericilor Ortodoxe surori din München, reprezentanţi ai parohiilor catolice şi evenghelice din Aubing, vecini din jurul Aşezământului în construcţie, prieteni şi susţinători ai proiectului.
În încheiere, Preasfințitul Părinte Sofian Brașoveanul a mulțumit tuturor oaspeților participanți la eveniment, a descris stadiul proiectului realizat de echipa de arhitecți condusă de domnul Șerban Sturdza, aflat de asemenea la eveniment, iar apoi a prezentat perspectivele finalizării proiectului. Nu au fost uitați nici vecinii viitorului șantier, despre care PS Sa a spus că au primit cu bucurie vestea ridicării complexului bisericesc românesc și privesc cu prietenie și răbdare lucrările șantierului. În încheiere, toți cei aflați la eveniment au participat la o agapă organizată de Centrul Bisericesc din München.

Evenimentul din 21 aprilie este marcat de o piatră-medalion așezată la exteriorul zidului altarului viitoarei biserici.

{gallery}/2018/04/21.apr.Aubing{/gallery}